Kevät keikkuen tulee

Kevään koulutukset ovat jo pyörähtäneet käyntiin. Takana on jo monta hyvää koulutusta. Helmikuulla oli koulutuksia lasten allergioista ja vierailevana luennoijana oli lastenallergologi Anna Pelkonen avaamassa meille tätä vaikeaa aihetta. Maaliskuun koulutusteemana oli ”Astman ABC”, jossa oli myös vierailevia luennoijia. Antoisia keskusteluja käytiin teamsin välityksellä. Teams koulutukset ovat mahdollistaneet osallistumisen kaukaakin. Tulossa on vielä teams-koulutuksina ammattilaisille ajankohtaisia aiheita.

Tunnin mittaisia tietoiskuja allergiateemalla teamskoulutuksena: 13.4. ”Nenä tukossa – oireenmukainen hoito”, 20.4. ”Lemmikkieläinallergiat” ja 25.4. ”Pistiäisallergiat”. Tarkemmat ohjelmat löytyvät ilmoittautumislomakkeineen ammattilaispuolelta. Jos sinulla on jokin toive aiheesta, niin vinkkaahan minulle. Syksyn suunnittelu on alkamassa, mutta keväällekin vielä ehtii.

”Inhalaattorit haltuun” LIVEkoulutukset vierailevat tänä keväänä 27.4. Porissa ja 11.5. Kuopiossa. Nämä koulutukset ovat olleet erittäin suosittuja. Jokainen osallistuja saa oman demopussukan, joilla voi sitten harjoitella koulutuksessa. Koulutus on maksuton. Osallistujat ovat olleet erittäin tyytyväisiä käytännönläheiseen koulutukseen, joka auttaa heitä astmapotilaiden ohjaamisessa. Syksyn paikkakunnat LIVE- koulutuksiin ovat Oulu, Helsinki ja Rovaniemi. Tarkemmat ohjelmat näistäkin löytyvät ammattilaispuolelta. Kaikki koulutukset ovat suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille. Tervetuloa mukaan!

Siitepölyaika on jo ovella. Kevään kukintakauden aloittaa pähkinäpensas ja leppä. Tämän jälkeen tulee koivu ja sitten heinät. Viimeisenä tulee pujo. Suomessa siitepölyallergiaa aiheuttaa eniten koivu. Koivun siitepölykaudesta odotetaan runsasta, koska viime vuonna oli hyvin vähäinen kukinta. Tilastojen mukaan koivun kukinta on runsasta joka toinen vuosi.

Melkeinpä aina kevät pääsee yllättämään allergisen. Perinteisesti siitepölyallergiaa hoidetaan paikallishoidoin ja antihistamiinitableteilla. Nyt olisi hyvä aika aloittaa nenäsuihkeet ja kun oireita ilmenee, lisätään hoitoon antihistamiinitabletti. Siis ennakoiden aloitetaan vain kortisonipohjainen nenäsuihke. Viime vuoden neuvontasoitoista nousi esiin asia, joka on hyvä muistaa. Nenäsuihke tulee olla kortisonipohjainen. Pelkkä kostuttava nenäsuihke ei hoida allergista nuhaa. Kostuttava suihke on hyvä lisä nenän limakalvojen kuivuuden hoitoon, sillä kortisoninenäsuihke kuivattaa nenän limakalvoja. Kuivat nenän limakalvot voivat lisätä tukkoisuuden tunnetta. Apteekista saa antihistamiinitabletteja ja kortisonipohjaisia nenäsumutteita käsikauppalääkkeinä. Alle 6 vuotiaiden allergisen nuhan hoito kuuluu lääkärille.

Siitepölyallergian siedätyshoito ei ole nyt ajankohtainen, vaikka se tuleekin mieleen aina oireiden alkaessa. Siedätyshoito voidaan aloittaa, kun siitepölykausi on ohi. Nyt on hyvä pitää oireistaan päiväkirjaa, koska syksyn tullen ne useimmiten unohtuu. Oirepäiväkirjasta on hyvä sitten aloittaa lääkärin kanssa keskustelu siedätyshoitomahdollisuudesta.

Astman Käypä hoito- suositukset päivitettiin viime keväänä. Suurin muutos tuli siinä, että enää ei ohjeistetakaan astmaa sairastavia pahenemisvaiheen hoidossa lisäämään hoitavan lääkkeen annostusta automaattisesti. Tämä on hyvä huomioida, kun ohjataan astmaa sairastavaa. On tärkeää, että kirjoitetaan kirjalliset ohjeet, miten pahenemisvaiheessa toimitaan. Tällä ohjeistuksella pyritään vähentämään kortisonin haittavaikutuksia. Pahenemisvaiheessa otetaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä riittävästi. Jos oireet eivät helpota, on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Näin pyritään hoitamaan astmaa yksilöllisesti. Meillä on hyviä ja tehokkaita lääkkeitä, mutta niitä pitää osata käyttää oikein. Inhalointitekniikka on astman hoidon perusta, joten se kannattaa tarkastaa joka kerta. Erilaisia inhalaattoreita on markkinoilla tällä hetkellä 19. Niistä jokainen toimii hieman eri tavoin.

Puolella astmaa sairastavista on myös allergiaa taustalla – hoidetaan siis koko hengitysteitä. Yleisin syy pahenemisvaiheen taustalla on hoitamaton nenä. Astmaatikko saattaa siis tarvita myös kortisonipohjaisen nenäsumutteen allergisen nuhan hoitoon. Allergisen nuhan yleisin aiheuttaja on siitepölyt.

Käypä hoito- suositukset löytyvät allergologiasta myös siedätyshoitoon, lasten ruoka-allergiaan ja atooppiseen ekseemaan. Käypä hoito suositukset ovat hyvä apuväline käytännön työssä myös hoitajille, joten kannattaa hyödyntää sisältöjä. Siellä on myös hyviä videoita ohjauksen avuksi. Atooppisen ekseeman ja lasten ruoka-allergian Käypä hoito-suositukset ovat päivittymässä.

Olen päivittämässä Avaman nettisivuja hieman käytännöllisemmäksi. Ammattilaispuolelle tulee lisää asiasisältöjä, joita voit hyödyntää työssäsi astma- ja allergiapotilaiden ohjaamisessa. Jos sinulla on jotakin toiveita sisältöihin, niin vinkkaa ihmeessä niistä minulle.

Kouluttautuminen on tärkeä osa-alue hoitajan työssä. Näin nostetaan omaa osaamista esille. Vaikkakin hyvinvointialueet ovat tuoneet omat haasteensa näin aluksi. Pidetään osaaminen korkealla! Teemme tärkeää työtä astma- ja allergiapotilaiden hyvinvoinnin takaamiseksi!

Nähdään koulutuksissa!

040 558 3714

Ammattilaissivut on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille

Sivuilta löytyy ammattilaisille suunnatut koulutusohjelmat ja ilmoittautumisen sekä muuta ajankohtaista tietoa.

Salasanan ammattilaissivulle saat täyttämällä alla olevan lomakkeen. Palaan sinulle sähköpostiin salasanan kera.